Vervangingslinnen Wasserij Elburg krijgt 2e leven in Gambia.

Elburg. Het begon een aantal jaren geleden met een vakantie in Gambia toen enkele ondernemers uit Elburg onder de indruk kwamen van de armoede die het land kent. Het resulteerde in het verlangen iets te kunnen betekenen voor ‘the smiling coast’, zoals het land ook wel wordt genoemd. Er werd contact gelegd met een stichting uit Heemstede die een basisschool had gebouwd waar inmiddels 1000 kinderen les krijgen. Het was nog niet gelukt om een medische post te bouwen. En zo ontstond de visie en ‘Stichting Elburg helpt Gambia’.
Het Banyaka Health Center is in januari 2014 in gebruik genomen en is op 5 april 2014 officieel door de Minister van Volksgezondheid van Gambia geopend. De kliniek heeft zich goed ontwikkeld en bestaat momenteel uit meerdere gebouwen waarin gevestigd zijn een receptie, wachtkamers, 3 consultatie kamers, een laboratorium, 2 verpleegafdelingen met in totaal 20 bedden, een kraamkliniek met 2 bevallingskamers en 2 kamers met 4 bedden voor de hoogzwangere- en bevallen vrouwen, een consultatiebureau, sanitaire ruimten, uiteraard een wasserette en een groot magazijn.
Het Banyaka Health Center is 7 dagen per week- en 24 uur per dag geopend.
Wasserij Elburg draagt de stichting een warm hart toe. Zo heeft ze al eens een partij kleding verscheept. ‘Als u ooit inwoners van Gambia in bakkersbroeken ziet lopen dan is de kans groot dat die ook vanuit Elburg zijn geleverd’. Maar ook een partij bedlinnen heeft een 2e leven gekregen in het Afrikaanse land. Nadat dit was aangekomen bracht het de creatieve inwoners op het idee om er kleding van te maken. Op de foto’s worden een paar creaties getoond.
‘Circulaire textielservice is een hot item in de branche’, aldus Alex van de Kamp van Wasserij Elburg. ‘Daarom zijn wij blij dat we voor het linnen een dankbare bestemming hebben gevonden en op die manier te kunnen delen uit onze rijkdom’.
Ondertussen heeft ook linnen van collega-wasserijen hun weg gevonden naar Gambia.
Meer weten?
Check de website: elburghelptgambia.nl en/of Facebook: Stichting Elburg Helpt Gambia